tiistai 9. syyskuuta 2008

Olen sisällä, vielä duunia edessä

Kennitala-numerot tulivat viimein postissa viime perjantaina! Olen siis sisällä, minut on rekisteröity ihmiseksi, joka asuu toistaiseksi Islannissa. Minulla on jo melkein pankkitili ja seuraava haaste on verokortin hankinta. Verotoimisto on jossain kaukana rumassa ikävässä paikassa maistraatin lähellä. Minun pitäisi jaksaa joutua sinne vielä tänään. Nyt odottelen valokuvaamon aukeamista, jotta saisin passikuvan, jotta saisin pankkikortin.

Aloitan tänään iltakurssin islannin kielessä Althjodahus-nimisessä paikassa Laugavegurilla. A-hus tai Intercultural Centre on hallituksen tukema "virallinen" monikulttuurisuuden edistämiskeskus. Sain sieltä päteviä neuvoja lasten koulunkäynnistä ennen tänne muuttoa. Paikka on juuri muuttanut uusiin tiloihin pääkadulle, kävin siellä viime viikolla ja siellä oli vielä todella aneemista. Pelkkiä valkoisia seiniä, alakerrassa muutama mosaiikkipöytä muistuttamassa, että keskus voisi olla tarkoitettu maahanmuuttajille.

Kurssi maksaa 15400 kruunua 50 tunnilta ja sen jälkeen saa virallisen todistuksen siitä, että on osallistunut kotoutumiskoulutukseen. 150 tuntia on normimäärä, jonka viranomaiset vaativat, en vielä tiedä mitä varten, ehkä pysyvää oleskelulupaa tai työkkärin asiakkuutta varten. Ajattelin kirjoittaa myös tutkimusmielessä rehellisen päiväkirjan siitä, miltä tuntuu opiskella islannin kieltä uutena tulokkaana (spekuloiden, jos vaikka jäisinkin tänne).

Opiskeluni on alkanut aamulehtiä ja mainoksia tavaten. Tekstistä tajuaa ehkä yhden viidenneksen kaikkia nystyröitään pinnistellen. (Tanskasta tajuan melkein kaiken ja norjastakin kaksi kolmasosaa.)

Viime viikolla olin naapurissa kylässä ja näin islantilaiset iltauutiset. Hemmetin hienoa maisemaa uutiskuvissa. Se muistutti, etten ole vielä nähnyt tästä maasta mitään. Jos en pääse matkustamaan koko saarta ympäri, ehkä minun on haettava Goda Hirdinnistä 2000 kruunun laiton TV, josta ilman digiboksia näkyvät vain kaksi Islannin kanavaa. Tai käymme edelleenkin naapurissa katsomassa telkkaa kuten lestadiolaiset lapset konsanaan.

Ei kommentteja: